Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj
- 1 csomag instant élesztő (7 g-os)
- 20 dkg natúr joghurt
- 1 bő teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 tojás
- 1 tojássárgája + 2 evőkanál tej
- 15 dkg reszelt sajt
- tetejére szezámmag
Elkészítése:
A sajtot lereszelem. A tojást és a tojássárgáját a tejjel villával felverem.
Egy tálba szitálom a lisztet, elmorzsolom benne a vajat. A sajt kivételével a többi hozzávalóval, valamint a felvert tojás bő 2/3 részével a tésztát összegyúrom. Letakarva 1/2 órát pihentetem.
Vékonyra, kb 3-4 mm vastagra kinyújtom, meghintem a reszelt sajt felével, szorosan feltekerem, majd az egyik végét a tészta feléig visszahajtom, a másik végét pedig az előző hajtás végéig.
Egy konyharuhával letakarom és újabb 1/2 órát pihentetem. Az idő leteltével újból megismétlem a hajtogatást.
Kb 1 cm vastagságúra kinyújtom, éles késsel berácsozom a tésztát, pogácsaszaggatóval kiszaggatom és sütőpapírral bélelt nagy tepsibe egymástól kicsit távolabb sorakoztatom a pogácsákat.
Tetejüket megkenem a maradék tojással, meghintem szezámmaggal és addig pihentetem, ameddig a sütőt 220 fokra előmelegítem.
Forró sütőbe tolom a tepsit, 5 perc után a hőfokot 200 fokra mérsékelem és kb 20 perc alatt szép pirosra sütöm.