Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sajtos kifli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 450 g finomliszt
  • 3 dl tej
  • 50 g vaj
  • 0,5 csomag instant élesztő
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • 1 teáskanál só

Tetejére:

  • kevés tej
  • reszelt sajt

Elkészítése

Első és egyik legfontosabb lépésként a tejet a cukorral felmelegítjük, de semmiképp sem forróra! Beleszórom az élesztőt és elkeverjük. Konyharuhával letakarva, körülbelül 10 perc alatt futtatjuk az élesztőt.

A vajat felolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. A kimért liszthez hozzáadjuk a sót, amit elkeverünk benne.

Az élesztős tejet, a vajat ráöntjük a lisztre. Alaposan bedagasztjuk, egészen addig folytatva a műveletet, míg az edénytől teljesen el nem válik a tészta. Ha túl puhának érezzük, akkor pici lisztet eldolgozhatunk benne pluszban, ha túl kemény lenne, abban az esetben öntsünk hozzá még egy pici langyos tejet.

Az edény alját, majd a tészta tetejét is picit belisztezzük és konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órán át hagyjuk kelni.

A megkelt tésztát lisztezett felületre öntjük és a kezünkkel óvatosan kör alakúra húzgáljuk. Ezt követően hat részre, nagyjából háromszög alakúra vágjuk a tésztát. Ezeket a cikkeket nyújtófával körülbelül fél cm vastagra nyújtjuk.

A széles feléről indulva, két szélét mindig picit kifelé húzva, szorosra tekerjük, végül meghajlítom.

Egy tepsit sütőpapírral bélelünk és a kifliket rátesszük.

Tetejüket ecset segítségével megkenjük langyos tejjel, majd megszórjuk reszelt sajttal.

180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/sajtos-kifli-10/