Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg zsír/margarin
- 1 tojás
- 1 ek só
- 1 tk cukor
- 2 dkg élesztő
- 15-20 dkg sajt(reszelve)
- hideg tej(amennyit felvesz)
- + 1 tojás a tetejére
- esetleg magok(kömény,mák,dió,szezám,len)
Elkészítése:
A lisztbe keverjük a sót, cukrot, majd bele morzsoljuk az élesztőt, reszelt sajt felét és a zsiradékot(zsírral és margarinnal is elkészítettem már ,mindkét verzióval pocak kompatibilis 🙂
Tojást teszünk hozzá és kevéske hideg tejjel kemény tésztát gyúrunk. Nem kelesztjük, omlós sós tésztára van szükségünk 🙂 A tésztát becsomagolva hűtőbe tesszük (legjobb egy éjszakára), vagy 1-2 óra múlva, enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk (nehéz feladat,mert kemény a tészta) kedvünk szerint éles késsel kis kockákra vágjuk vagy formákat szúrunk ki.
A leeső tésztadarabokat nyugodtan újból dolgozzuk össze és használjuk ismét. Sütőpapírozott lemezre rakosgatjuk, tetejüket tojással lekenjük, magokkal vagy sajttal szórjuk és előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük(légkeverésen 10-12 perc)
Kötényeket felkötni! Alkotásra fel!
[box style=”info”]Emlékeztek “nem mai tinik” amikor még a cukrászdákban lehetett kapni, amolyan szájpadlásra tapadós, abba nem hagyható, sós kockákat? Tetejükre sajttal vagy köménnyel, szezámaggal, mákkal volt megszórva…sokáig tárolható és isteni finom volt … nem szaporítom tovább a szót! Megtaláltam a tuti receptet!Igazi, rég elfeledett ízemlékeket ébresztett fel bennem![/box]