A tészta hozzávalóiból hagyományos módon szép sima, puha kelttésztát készítünk és letakarva 40 percig pihentetjük.
Ezalatt a vajas réteghez a kisebb kockákra vágott vajat még hidegen összegyúrjuk a liszttel, az ecettel és a hideg vízzel, majd folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kissé kinyújtjuk, rátesszük a kissé kilapított vajas gombócot, behajtogatjuk, ezután kisodorjuk és ismét összehajtjuk. Folpackba csomagolva hideg helyen (hűtőben) hűtjük kb fél órát.
Ezt a műveletet még kétszer megismételjük.
Végül a tésztát fél cm vastagra kinyújtjuk, kettévágjuk és 2 nagy kört vágunk ki belőle. Ehhez egy fedőt szoktam használni.
Az egyik tésztát sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, majd megkenjük felvert tojással, a közepére ráhelyezzük a camembert sajtot, köré pedig sonkaszeleteket teszünk. Ismét megkenjük tojással és ráhelyezzük a másik tésztát. Egy kisebb tálkát teszünk a sajtforma tetejére és éles késsel vagy ollóval a fotón látható módon a tálka pereméig haladva cikkekre vágjuk a tésztát.
Ezután ismét lekenjük tojással, ízlés szerint magvakkal is megszórjuk (szezámmag, fénymag és köménymag) és a napsugár ágait egyszer megcsavarjuk. A közepét díszíthetjük a leeső szélekből vágott tésztacsíkokkal.
190 fokra előmelegített sütőben nagyjából 35 perc alatt szép pirosra megsütjük.
Éles késsel még forrón levágjuk a sajt feletti tésztát és a camembert sajt tetejét, majd körbeüljük a tepsit és egy-egy napsugarat letörve mártogathatjuk.
Mi most csak sóval és borssal szórtuk, de nagyon illik hozzá a karikákra vágott friss csemegehagyma!
Jó étvágyat kívánok!