Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sajtos napsugár recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához:

  • 70 dkg finomliszt
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 kiskanál só
  • 1 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,5 dl tej (kb)
  • 3,5 dkg friss élesztő

Vajas réteghez:

  • 6 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 teáskanál ecet
  • 1 evőkanál víz

Töltelékhez:

  • 1 darab camembert
  • 10 dkg gépsonka (vékonyra szeletelt )

Tetejére

  • 1 tojás
  • magvak

Elkészítése

A tészta hozzávalóiból hagyományos módon szép sima, puha kelttésztát készítünk és letakarva 40 percig pihentetjük.

Ezalatt a vajas réteghez a kisebb kockákra vágott vajat még hidegen összegyúrjuk a liszttel, az ecettel és a hideg vízzel, majd folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kissé kinyújtjuk, rátesszük a kissé kilapított vajas gombócot, behajtogatjuk, ezután kisodorjuk és ismét összehajtjuk. Folpackba csomagolva hideg helyen (hűtőben) hűtjük kb fél órát.

Ezt a műveletet még kétszer megismételjük.

Végül a tésztát fél cm vastagra kinyújtjuk, kettévágjuk és 2 nagy kört vágunk ki belőle. Ehhez egy fedőt szoktam használni.

Az egyik tésztát sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, majd megkenjük felvert tojással, a közepére ráhelyezzük a camembert sajtot, köré pedig sonkaszeleteket teszünk. Ismét megkenjük tojással és ráhelyezzük a másik tésztát. Egy kisebb tálkát teszünk a sajtforma tetejére és éles késsel vagy ollóval a fotón látható módon a tálka pereméig haladva cikkekre vágjuk a tésztát.

Ezután ismét lekenjük tojással, ízlés szerint magvakkal is megszórjuk (szezámmag, fénymag és köménymag) és a napsugár ágait egyszer megcsavarjuk. A közepét díszíthetjük a leeső szélekből vágott tésztacsíkokkal.

190 fokra előmelegített sütőben nagyjából 35 perc alatt szép pirosra megsütjük.

Éles késsel még forrón levágjuk a sajt feletti tésztát és a camembert sajt tetejét, majd körbeüljük a tepsit és egy-egy napsugarat letörve mártogathatjuk.

Mi most csak sóval és borssal szórtuk, de nagyon illik hozzá a karikákra vágott friss csemegehagyma!

Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/sajtos-napsugar/