Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sajtos pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 2 db tojássárgája
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 dl meleg tej
  • 7 dkg reszelt sajt
  • 2 dl tejföl
  • 3 dkg élesztő

A tetejére

  • 1 db tojássárgája
  • kömény
  • reszelt sajt

Elkészítése

Az élesztőt a langyos tejben az evőkanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal és a sóval elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot. Belekeverjük a tojások sárgáját, a tejfölt és a felfutott élesztőt. A tésztát alaposan összegyúrjuk, amíg sima és rugalmas lesz, majd letakarva fél óráig pihentetjük.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, majd háromba hajtjuk (egyik oldalát középre, majd a másik oldalát is ráhajtjuk). Ezután 20 percig pihentetjük. Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük, minden hajtogatás után 20 perces pihentetéssel.

Az utolsó hajtogatás után a tésztát kb. 1,5-2 cm vastagságúra kinyújtjuk. A tetejét késsel átlósan bevagdossuk, hogy rácsos mintát kapjunk. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket.

A pogácsák tetejét tojássárgájával megkenjük, majd megszórjuk reszelt sajttal és köménymaggal.

Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/sajtos-pogacsa-9/