Elkészítése
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg zsír
- kb 30 dkg (trappista) sajt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- kb 2 dl tejföl
- 1 ek só
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk egy tálba, a vajat, a zsírt, a sót, egy egész tojást és egy tojás sárgáját összemorzsoljuk.
Az élesztőt belemorzsoljuk egy kevés tejfölbe, majd azt is hozzáadjuk a tésztához /nem kell keleszteni az élesztőt/.
Végül 15 dkg sajtot reszelünk bele és annyi tejfölt adunk még hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
Pár órára betesszük a hűtőbe tesszük a tésztát /3-4 óra elég/. Mielőtt lisztezett deszkán kinyújtjuk, gyúrjuk át az egészet.
Kb 1 cm vastagságúra nyújtsuk, megkenjük a megmaradt tojásfehérjével, reszelünk rá sajtot és derelyevágóval feldaraboljuk.
Előmelegített sütőben, sütőtől függően 170-180 fokon szép pirosra sütjük.

