Elkészítése
Hozzávalók:
- 50 dkg sima liszt
- 25 dkg zsír (v. vaj, margarin)
- 20 dkg sajt + a tetejére
- 3 tk só
- 1 egész tojás + 1 a lekenéshez
- 2,5 dkg élesztő
- tejföl
Elkészítése:
A lisztet egy tálba tesszük, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a zsírt. Kézzel összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, a reszelt sajtot, a tojást és 1-2 ek tejfölt.
Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és ha szükséges adunk még hozzá tejfölt. Egy könnyen nyújtható tésztát kell kaptunk. Akkor jó, ha már elválik a tál falától és a kezünktől is.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, ha van kedvünk hajtogathatjuk is, de az se gond ha elmarad.
A tetejét megkenjük tojással, majd derelyevágóval ízlés szerinti méretűre vágjuk.
A tetejére sajtot reszelünk, sütőpapíros tepsiben, előmelegített sütőben, közepes lángon pirosra sütjük. (légkeverés-160 fok)
Száraz hűvös helyen hosszabb ideig eltartható.

