Tészta elkészítése
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral és egy kevés liszttel pár perc alatt. A tészta többi alapanyagát egy tálba tesszük a vaj vagy zsír kivételével. A felfuttatott élesztőt hozzáadjuk, és összedolgozzuk. Miután jól elkevertük, a tál oldalára kenegetjük a vajat vagy zsírt, és addig dolgozzuk a tésztát, amíg hólyagos nem lesz.
Pihentetés és nyújtás
A tésztát egy órán át pihentetjük, amíg körülbelül duplájára nem kel. Ezt követően négy cipót formálunk belőle, és további 30 percig pihentetjük. A cipókat kör alakúra kinyújtjuk, majd mindegyiket 8 cikkre vágjuk, mintha tortát szeletelnénk.
Töltelék és formázás
Az ömlesztett sajtot összekeverjük az apróra vágott gépsonkával, és kávéskanálnyi mennyiséget teszünk minden háromszög alakú cikkbe. A cikkeket feltekerjük kifli alakúra, a két végét kicsit meghúzva félkör alakúra formáljuk őket.
Sütés előkészítése
A kifliket kivajazott tepsibe tesszük, ügyelve arra, hogy maradjon helyük a növekedéshez. Ismét 20 percig pihentetjük őket. A tetejüket tojássárgájával kikevert tejföllel és sóval kenjük meg, majd ízlés szerint szórhatunk rá szezámmagot vagy köménymagot.
Sütés
A kifliket előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szép pirosak nem lesznek. Amikor a tetejük aranybarnára sül, készen vannak. Nagyon finom és laktató!
Sztori
Egy téli estén készítettem ezeket a kifliket, és mivel hatalmas adag lett, úgy döntöttünk, meglepjük a szomszédokat. A párom vitte át nekik a kifliket, és mindenki nagyon örült az esti meglepetésnek. Egy idős bácsi cserébe lekváros kiflit adott, és mindannyian boldogok voltunk, hogy mosolyt csalhattunk az emberek arcára.