Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 tk só
- 3 dkg friss élesztő
- 1 dl tej
- 1 kk cukor
- 8 dkg reszelt sajt
- 2 tojás sárgája
- 20 dkg margarin
- 3 ek tejföl (kb. 1,5 dl)
Tetejére:
- 1 kisebb tojás a lekenéshez
- 7 dkg reszelt sajt a szóráshoz
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és a cukorral megszórva hagyjuk felfutni. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a reszelt sajtot, elmorzsoljuk benne a margarint.
Majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojások sárgáját, összeállítjuk a tésztát, lassan adagolva a tejfölt. Rugalmas tésztát dagasztunk.
Meleg helyen letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk, majd kb. fél cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Hajtogatjuk, amit a következő módon végzünk. A tésztát képzeletben három vízszintes sávra osztunk, először a felső harmadot hajtjuk középre, majd az alsó harmadot emeljük a középsőre. Ezután a bal oldali tésztarészt hajtjuk középre, majd a jobb oldalit rá.
Letakarva kb. 20 percet pihentetjük. Ezután még kétszer ismételjük a hajtogatást.
Közben egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tészták kb. másfél ujjnyi vastagra elnyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk. Egy közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, a tepsibe rakjuk egymástól kicsit távolabb.
A tojást kicsit felverjük, lekenjük a pogácsák tetejét és megszórjuk kevés reszelt sajttal.
Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, kb. 20-25 percet. 180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük.
[box style=”info”]Nagyon finom, a belseje puha, a tetején pedig ropog a sajt. Sokan idegenkednek a hajtogatástól, de szerintem megéri az időráfordítás, mert amellett, hogy szebb is a pogácsa, sokkal könnyebb és légiesebb a tésztája.[/box]