Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sajtos turbán recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag instant)
  • 5 dkg margarin (olvasztott)
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 teáskanál só
  • 3 dl tej (langyos)

Töltelékhez:

  • 20 dkg sajt (lereszelt)
  • 5 dkg margarin (olvasztott)

Tetejére:

  • 1 tojás
  • szezámmag

Elkészítése

A liszt közepében egy kis mélyedést (fészket) készítünk. A 1 dl tejben az élesztőt felfuttatjuk a fészekben, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, a margarint és a maradék tejet. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de ne ragacsos tésztát kapjunk.

Letakarjuk és kb 1 órán át pihentetjük.

Ha megkelt a tészta, akkor jól átgyúrjuk és 10 egyforma részre osztjuk. Egy lisztezett felületen mindegyik tésztát külön-külön kb 20-25 cm-es hosszú ovális alakúra kinyújtjuk.

Egy derelyevágóval (éles késsel) ferdén bevagdossuk, de úgy, hogy a széleket ne vágjuk át. Utána megkenjük olvasztott margarinnal és megszórjuk reszelt sajttal. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, mint a bejglit, majd az így kapott rudat pedig csigavonalban összetekerjük (a tészta végét hajtsuk a feltekert tészta alá).

Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakosgatjuk az összetekert tésztát és mindegyiknek a tetejét lekenjük a felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.

180 fokon kb 20-25 percig, szép világos aranybarnára sütjük.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/sajtos-turban/