Hozzávalók:
Tésztához:
- 1 kg liszt
- 5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 púpos tk cukor
- 3 kk só
- 1 dl olaj
- 4 ek tejföl
- 2 tojás
- 3 közepes méretű krumpli (kb. 20 dkg)
Tetejére:
- 1 tojás
- 4 dl tejföl
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- 1 kk só
- 25 dkg trappista sajt
Elkészítése:
A krumplikat alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Egy krumpli törővel pépesre törjük. Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojásokat, a maradék tejet és a tejfölt. Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 10 egyenlő részre vágjuk. Gombócokat formálunk és egyenként ovális alakúra nyújtjuk. A keskenyebb oldaláról feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Egy éles, lisztbe mártott késsel a tetejét bevágjuk.
Érdemes kevesebb baguettet tenni egy tepsibe, mert terülnek. Hagyjuk még 30 percet kelni. A fokhagymát megtisztítjuk, a tejfölbe zúzzuk, sózzuk és összekeverjük. A sajtot lereszeljük. A tészták oldalát (azt a részt, ahová nem teszünk tejfölt) lekenjük egy egész, felvert tojással.
A tejfölt a baguettek vágásába kanalazzuk, és szépen elkenjük. Bőven befedjük a reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
[box style=”info”]További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.[/box]