Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sárközi kerek kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 1/2 liter tej
  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 7 dkg zsír
  • só

Mártáshoz:

  • 10 dkg zsír
  • 3 dl tejföl
  • só
  • bors


Elkészítése:

Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben egy csipet liszttel felfuttatjuk. A többi hozzávalót egy tálba tesszük, kivéve a tejet. A kovászt a lisztekhez adjuk, majd a langyos tejjel addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától. Körülbelül 1 órát pihentetjük meleg helyen.

Amikor megkelt akkor nem gyúrjuk, hanem lisztes deszkán kicsit kinyújtjuk és 5 cm vastag csíkokra vágjuk, kicsit megtekerjük és a végeket összeillesztjük. Megkenjük a tetejüket felvert tojással és mehet a sütőbe. Kb 30 perc alatt készre sül 180 fokon.

A zsiradékot felhevítjük, ebbe szórjuk a borsot, a sót, majd rátesszük a tejfölt. Ezzel a masszával nyakon öntjük a kalácsot és élvezzük az ízeket.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/sarkozi-kerek-kalacs/