Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sonkás-hagymás puffancs recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1,2 kg finomliszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál zsír (kacsa)
  • só
  • 1 tojás
  • 1,5 dl tej (kb)
  • 2 közepes fej lilahagyma
  • 4 szelet füstölt sonka

Tetejére

  • 1 tojás
  • 25 dkg sajt
  • köménymag

Elkészítése

A lisztben elkeverjük a sót, majd kis mélyedést készítünk benne, beletörjük az élesztőt és egy kevés langyos tejet ráöntve felfuttatjuk.

Hozzáadjuk a tojást, a puha zsírt és a tejfölt, majd langyos tejet adagolva összegyúrjuk. Szép puha, sima kelt tésztát dagasztunk bele. Letakarva meleg helyen pihentetjük, kelesztjük.

Ezalatt a lilahagymát és a füstölt sonkát pici (borsónyi) darabokra vágjuk.

Miután megkelt a tészta, lisztezett felületre borítjuk, 1 centi vastagra kisodorjuk. Megszórjuk a sonkával és a lilahagymával, majd behajtogatjuk és 5 perc pihentetés után ezt a műveletet megismételjük.

Végül a tésztát 2,5 cm vastagra kisodorjuk és nagyobb pogácsákat szaggatunk belőle.

Megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és sütőlemezre téve pihentetjük 8-10 percig.

Előmelegített sütőbe téve 210 fokon (légkeveréssel) nagyjából 20-22 perc alatt szép pirosra sütjük.

Közben a leeső széleket összegyúrjuk, 10 percet pihentetjük, vékonyra kinyújtjuk, megkenjük tojással, szitálunk rá csípős paprikát, megszórjuk sóval, köménymaggal és sajttal, majd ezután a tenyerünkkel kissé rálapítjuk, hogy hozzáragadjanak a tojáshoz.

2-3 centi vastag csíkokra (pizzavágóval) felvágjuk és a sütőlemezre téve mindkét oldalon megcsavarjuk vigyázva, mert kissé regad!

Legvégül ezeket a csípős tekervényeket is 15-17 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/sonkas-hagymas-puffancs/