Elkészítése
Tészta elkészítése
Az élesztőt kevés cukorral és langyos tejjel felfuttatjuk. Amikor megkelt, összegyúrjuk a kétféle liszttel, a maradék tejjel, az olajjal és a sóval. A tésztát simára dolgozzuk, majd letakarva duplájára kelesztjük.
Ha a tészta megkelt, kisebb darabokra vágjuk, megsodorjuk, majd perec formát készítünk belőle. A pereceket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük tojással, és 10–15 percig pihentetjük. Ezután ismét lekenjük tojással, majd sütőbe tesszük.
Sós bevonat
Amíg a perecek sülnek, fél evőkanál sót és egy evőkanál lisztet annyi vízzel keverünk össze, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk. Amikor a perecek megsültek, ezzel megcsurgatjuk őket. Végül néhány másodpercre visszatesszük a sütőbe, hogy a máz kissé megszáradjon.
Tipp
A perecek tetejét a tojásos kenés után megszórhatjuk szezámmaggal vagy köménymaggal is. Ha lágyabb állagot szeretnénk, kicsit több tejjel készítsük a tésztát.
