Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sós perec recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg rétes liszt
  • 2,5 dl tej
  • 0,75 dl olaj
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • kevés cukor

Elkészítése

Tészta elkészítése

Az élesztőt kevés cukorral és langyos tejjel felfuttatjuk. Amikor megkelt, összegyúrjuk a kétféle liszttel, a maradék tejjel, az olajjal és a sóval. A tésztát simára dolgozzuk, majd letakarva duplájára kelesztjük.

Ha a tészta megkelt, kisebb darabokra vágjuk, megsodorjuk, majd perec formát készítünk belőle. A pereceket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük tojással, és 10–15 percig pihentetjük. Ezután ismét lekenjük tojással, majd sütőbe tesszük.

Sós bevonat

Amíg a perecek sülnek, fél evőkanál sót és egy evőkanál lisztet annyi vízzel keverünk össze, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk. Amikor a perecek megsültek, ezzel megcsurgatjuk őket. Végül néhány másodpercre visszatesszük a sütőbe, hogy a máz kissé megszáradjon.

Tipp

A perecek tetejét a tojásos kenés után megszórhatjuk szezámmaggal vagy köménymaggal is. Ha lágyabb állagot szeretnénk, kicsit több tejjel készítsük a tésztát.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/sos-perec-5/