Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sós, szezámmagos teasütemény recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • késhegnyi sütőpor
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg tejföl

Tetejére:

  • 1 evőkanál tej
  • tojás
  • szezámmag

Elkészítése

Tészta:

A lisztet a sóval és a sütőporral összekeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. A tojást felverjük, egy keveset félreteszünk belőle a kenéshez, a többit a tésztához adjuk. Belekeverjük a tejfölt, majd az egészet sima tésztává gyúrjuk.

Pihentetés és nyújtás:

A tésztát fóliába csomagolva rövid időre a fagyasztóba tesszük, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Ezután fél centi vastagra kinyújtjuk és tetszőleges formákat szaggatunk belőle.

Sütés:

A süteményeket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A félretett tojást elkeverjük egy kevés tejjel, ezzel lekenjük a tészta tetejét, majd bőven megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben, 190 °C-on körülbelül 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp:

Ha változatosságot szeretnénk, a szezámmag helyett vagy mellett használhatunk lenmagot, mákot, napraforgómagot is. A tésztába keverhetünk egy kevés reszelt sajtot, így még karakteresebb ízt kap a sütemény.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/sos-szezammagos-teasutemeny/