Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sós-töltött kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 40 dkg finomliszt
  • 2 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag szárított)
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg tejföl
  • 2 teáskanál só

Töltelék

  • 45 dkg túró
  • 20 dkg szeletelt, füstölt sonka
  • 1 marék snidling
  • 1 teáskanál egész köménymag
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • só ízlés szerint

Tetejére

  • 1 tojás

Elkészítése

A tejet langyosítsuk meg, majd 1 dl-hez adjuk hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és pár perc alatt futtassuk fel.

A maradék langyos tejet öntsük bele a keverőtálba, adjuk hozzá a tojássárgát, az olvasztott vajat és a tejfölt, majd keverjük össze. Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, szitáljuk rá az előzőleg sóval összekevert lisztet, majd a robotgép dagasztó karjával, dagasszuk meg a tésztát (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk. Én a megdagasztott tésztát még pár percig kézzel is dagasztom, hogy szép sima legyen).

Ezután a megdagasztott tésztát tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, szórjuk meg enyhén liszttel, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.

Ameddig a tészta kel, készítsük elő a tölteléket. A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá az apróra vágott snidlinget, a köménymagot, a pirospaprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és keverjük alaposan össze. A szeletelt sonkát, ízlés szerint vágjuk fel.

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki ujjnyi vastag téglalappá (arra figyeljünk, hogy csak kicsivel legyen szélesebb mint a sütőforma, amiben majd sütjük).

Ezután egyenletesen kanalazzuk rá az ízesített túrót, szórjuk meg a feldarabolt sonkával, majd a tészta két szélét hajtsuk rá, hogy a töltelék ne folyjon ki és szorosan tekerjük fel úgy, mint a bejglit.

A sütőformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd helyezzük bele a megtöltött tésztát (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük a formát).

Ezután takarjuk le konyharuhával és szobahőmérsékleten kb 30 perc alatt kelesszük újra, majd kenjük le felvert tojással. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon, 50-55 perc alatt süssük készre.

A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/sos-toltott-kalacs/