Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sós, vajas tekercs recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 80 dkg finomliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 4 dl tej
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • 2 teáskanál só
  • 1 dl étolaj
  • 2 evőkanál kefir (helyettesíthető joghurt és tejföl keverékével)

A töltelékhez

  • 25 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 2 teáskanál só (kb, ízlés szerint)

Tetejére

  • 1 felvert tojás
  • szezámmag vagy köménymag vagy reszelt sajt vagy ezek keveréke

Elkészítése

A tésztához a langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval összekeverjük. Az összekevert tésztát kidolgozzuk és hagyjuk kelni kb fél órán át letakarva.

A megkelt tésztát 4 cipóra osztjuk. Mindegyiket kinyújtjuk téglalap alakúra, vékonyra és megkenjük a sós vajjal. A puha vajat alaposan kikeverjük a tojássárgákkal és a sóval, amit 4 felé osztunk, hogy a 4 cipóba elég legyen.

A megkent téglalapot feltekerjük, mint a bejglit, jó szorosan és trapézformákra vágjuk, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.

A tetejét megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal vagy reszelt sajttal és előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 20 percig.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/sos-vajas-tekercs/