Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Pogácsák

Sós sütemények

Spenótos-fokhagymás hajtogatott pogácsa

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: Tésztához: 55 dkg liszt 2,5 dkg élesztő 1 tk cukor 2 dl tej 2 kk só 1 tojás sárgája 1 dl tejföl 10 dkg margarin Hajtogatáshoz: 20 dkg margarin 3 nagy gerezd fokhagyma 1 nagy marék friss spenótlevél Kenéshez: 1 egész tojás Elkészítése: A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez […]

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Andrea Papikné Veress
Beküldte: 2014.04.02.

Elkészítése

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 55 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 dl tej
  • 2 kk só
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl tejföl
  • 10 dkg margarin

Hajtogatáshoz:

  • 20 dkg margarin
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 nagy marék friss spenótlevél

Kenéshez:

  • 1 egész tojás


Elkészítése:

A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Hozzáadjuk még a sót, a tejfölt, a szoba hőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját. Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A margarint egy tálkába tesszük, belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat és alaposan elkeverjük. A spenótleveleket több léről átmossuk, a nagyobb levelek vastag erét és a szárakat letépjük. Konyhai papírtörlővel itassuk le róluk a vizet, majd egy éles késsel vágjuk apróra.

Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk a megkelt tésztát. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a fokhagymás margarint. Egyenletesen rászórjuk az aprított leveleket.

A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.  Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk. Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk. Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.

Elnyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy éles késsel becsíkozzuk a tetejét, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb. Kb. 20 percet még kelesztjük.

Lekenjük egy felvert tojással. Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

[box style=”info”]30 db pogácsa lett ebből az adag tésztából.[/box]

 

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Kezdőknek Fogás: Vacsora
Andrea Papikné Veress
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is