Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szatmári sós kifli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál só

A tetejére

  • 1 db tojássárgája
  • só
  • köménymag

Elkészítése

Tészta elkészítése

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a tejben felfuttatott élesztővel, a tojással és a maradék tejjel lágy, rugalmas tésztát dagasztunk. Amikor a tészta fényes és hólyagos, beledolgozzuk a langyos, olvasztott vajat is.

Letakarva, meleg helyen kb. a duplájára kelesztjük.

Formázás

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, majd hosszúkás háromszögekre vágjuk. A háromszögeket kézzel kissé megnyújtjuk, majd kiflivé tekerjük.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifliket, konyharuhával letakarjuk, és további kb. 30 percig pihentetjük.

Sütés

A megkelt kifliket szobahőmérsékletű tojássárgájával lekenjük, megszórjuk sóval, és ízlés szerint köménymaggal. Előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütjük.

Tipp

A kiflik tetejére szórhatunk szezámmagot vagy reszelt sajtot is. Ha kisebbeket formázunk, kiváló vendégváró falatkák lesznek, friss vajjal vagy sonkával tálalva.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/szatmari-sos-kifli/