Elkészítése
Tészta:
1 dl langyos tejben az élesztőt egy evőkanál cukorral felfuttatjuk. A liszteket tálba szórjuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tejfölt, a vajat, a tojássárgáját, a sót és a maradék cukrot. A tejet fokozatosan adagolva alaposan kidagasztjuk a tésztát.
Ha a tészta szépen elválik a tál falától, akkor meleg helyen, letakarva kb 1–1,5 óra alatt duplájára kelesztjük.
Formázás:
A megkelt tésztát újra átgyúrjuk, majd 8 egyenlő részre osztjuk. Mindegyikből hosszú, gömbölyű rudacskát sodrunk, amelyet csomóba kötünk. A végeit enyhén összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.
Sütés:
A formázott tésztadarabokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és további 20 percig kelesztjük. Ezután a tetejüket felvert tojással megkenjük, megszórjuk szezámmaggal, kevés mákkal és egy csipet sóval.
Előmelegített, 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Tipp:
A csomócskák más lisztekből is elkészíthetők és akár a tésztába is gyúrhatsz különféle magvakat. A tepsiben hagyj bőven helyet közöttük, mert sütés közben tovább nőnek.

