Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szezámmagos csomócska recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Zsemléhez:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2,5 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 kávéskanál só
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg vaj

Tetejére:

  • 1 tojás
  • szezámmag
  • mák
  • só

Elkészítése

Tészta:

1 dl langyos tejben az élesztőt egy evőkanál cukorral felfuttatjuk. A liszteket tálba szórjuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tejfölt, a vajat, a tojássárgáját, a sót és a maradék cukrot. A tejet fokozatosan adagolva alaposan kidagasztjuk a tésztát.

Ha a tészta szépen elválik a tál falától, akkor meleg helyen, letakarva kb 1–1,5 óra alatt duplájára kelesztjük.

Formázás:

A megkelt tésztát újra átgyúrjuk, majd 8 egyenlő részre osztjuk. Mindegyikből hosszú, gömbölyű rudacskát sodrunk, amelyet csomóba kötünk. A végeit enyhén összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.

Sütés:

A formázott tésztadarabokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és további 20 percig kelesztjük. Ezután a tetejüket felvert tojással megkenjük, megszórjuk szezámmaggal, kevés mákkal és egy csipet sóval.

Előmelegített, 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Tipp:

A csomócskák más lisztekből is elkészíthetők és akár a tésztába is gyúrhatsz különféle magvakat. A tepsiben hagyj bőven helyet közöttük, mert sütés közben tovább nőnek.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/szezammagos-csomocska/