Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szezámos és mákos császárzsemle recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 420 ml langyos víz
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 80 dkg finomliszt
  • 2 kávéskanál só
  • 2 tojás
  • olaj a kenéshez

Tetejére

  • 1 tojásfehérje
  • mák
  • szezámmag
  • napraforgómag

Elkészítése

1 dl langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt és adjuk hozzá a cukrot. Kb 10 perc alatt az élesztő felfut.

A lisztet (kelesztő) tálba öntjük. Hozzáadjuk a sót, tojásokat a maradék vizet, majd a felfutott élesztőt. Jól átgyúrjuk, cipóvá formáljuk, majd letakarva 60 percig pihentetjük.

Ha megkelt a tészta, akkor 12 részre osztjuk és egyenként kigömbölyítjük. A tésztákból 30-40 cm hosszú rudakat sodrunk.

Az egyik végére hurkot kötünk és ezen keresztül bújtatjuk át a tészta hosszabbik részét. A zsemléket további 20 percig állni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A zsemléket megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk mákkal, szezámmal vagy napraforgó maggal.

Kb 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/szezamos-es-makos-csaszarzsemle/