Elkészítése
Az élesztőt egy bögrébe morzsoljuk, hozzáadjuk a kanál cukrot és annyi langyos tejet, hogy ellepje. Amíg az élesztő felfut, előkészítjük a lisztet: a zacskóstól a mikró tálcájára tesszük, és egy percig langyosítjuk, majd a dagasztótálba szitáljuk.
Hozzáadjuk a margarin, a sót, a borsot és egy deci étolajat, majd jól eldörzsöljük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és ha az élesztő felfutott, beleöntjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a túrót, majd bedagasztjuk. Ha szükséges, langyos tejet adunk hozzá, és jól összedolgozzuk.
A másik deci étolajat beledagasztjuk a kész tésztába, a tetejét megszórjuk liszttel, konyharuhával letakarjuk, és párnák között duplájára vagy még nagyobbra kelesztjük.
Amikor megkelt a tészta, a gyúródeszkára borítjuk, és 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk. Összehajtogatjuk: jobbról egyharmadot balra, balról egyharmadot jobbra, majd az alsó részét felhajtjuk félbe. Ezt a műveletet háromszor megismételjük, végül 1,5 cm vastagra kinyújtjuk.
A tojást felverjük a tejjel és egy csipet sóval, majd a tészta tetejét megkenjük. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat. A kis pogácsákat kézzel kicsit megformázzuk, a tojásos felüket szezámmagba vagy reszelt sajtba mártjuk, és a sütőlapra tesszük.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 30-40 percig sütjük. Ebből a mennyiségből körülbelül 100-110 pogácsa készül, ha a szaggató átmérője 5 cm.
