Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tejes, ropogós kifli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 40 dkg búza finomliszt
  • 10 dkg kenyérliszt
  • 2 teáskanál só (10 g)
  • 2 dkg friss élesztő vagy egy zacskó szárított élesztő (én sokszor kovásszal készítem) (20 g)
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • 20 g vaj (kihagyható, de szerintem így finomabb ☺️)

Elkészítése

A lisztbe belekeverjük a sót. A közepébe mélyedést készítünk, ahová belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos, tejfölös-tejes-vizes keveréket.

Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk a kifli tésztáját.

A dagasztást végezhetjük kézzel, robotgéppel vagy kenyérsütőgéppel. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát, amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz.

Dagasztás után 40-45 percet kelesztjük, majd 8-10 darabra vágjuk (kb 85-110 g/db) és egyenként gombóccá formázzuk.

Tipp: 50 g-os tésztákkal dolgozva kb 17 mini kifli formázható meg. Nálunk nagy sikere volt a gyerekeknél.

10 percet pihentetjük a gombócokat. Ez azért kell, hogy könnyen formázhatóvá váljon, majd megformázzuk a kifliket.

A tészta nagyon ruganyos ezért nagyon vékonyan olajozott felületen szép vékonyra nyújtható. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.

Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin kelesztjük úgy, hogy a vége-a hajtás mindig alulra kerüljön, különben sütés közben “kinyílik” a kiflink. 30 percig pihentetjük.

180 fokra melegített sütőben szép pirosra sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!☺️

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/tejes-ropogos-kifli/