Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Pogácsák

Sós sütemények

Tejfölös pogácsa

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Előkészítés A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy nagy tálban a liszthez hozzákeverjük a sót, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Ezután hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt és az élesztős tejet. Alaposan összegyúrjuk, hogy puha, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Ha szükséges, kevés lisztet adunk hozzá. A kész tésztát megszórjuk […]

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Olcsó
Beküldte: 2013.02.11.

Hozzávalók

A hajtogatáshoz

A tetejére

Elkészítése

Előkészítés

A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.

Egy nagy tálban a liszthez hozzákeverjük a sót, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Ezután hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt és az élesztős tejet. Alaposan összegyúrjuk, hogy puha, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Ha szükséges, kevés lisztet adunk hozzá. A kész tésztát megszórjuk egy kis liszttel, letakarjuk, és langyos, huzatmentes helyen kb. 30 percig kelesztjük.

Hajtogatás

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk, és megkenjük olvasztott margarinnal. A tésztát képzeletben függőlegesen három részre osztjuk: a bal szélét középre hajtjuk, majd a jobb szélét is. Ezután a felső részét középre hajtjuk, végül az alsót is ráhajtjuk. Az egész tésztát megfordítjuk, letakarjuk, és 20 percig pihentetjük.

A hajtogatást még kétszer megismételjük, de ezeknél a lépéseknél már nem kenjük meg margarinnal, csak hajtogatjuk.

Formázás

A harmadik hajtogatás után a tésztát 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk. A tetejét éles késsel berácsozzuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Sütés

A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, egymástól távolabb, hogy legyen helyük megkelni. A tetejüket felvert tojással megkenjük, megszórjuk reszelt sajttal és köménymaggal. 190°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tálalás

A pogácsák könnyű, nem morzsolódó tésztájukkal frissen a legfinomabbak.

Jó étvágyat kívánunk!

YouTube Thumbnail

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Hétköznapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Olcsó Gyakorlat: Kezdőknek Fogás: Ebéd
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is