Elkészítése
Előkészítés
A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
Egy nagy tálban a liszthez hozzákeverjük a sót, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Ezután hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt és az élesztős tejet. Alaposan összegyúrjuk, hogy puha, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Ha szükséges, kevés lisztet adunk hozzá. A kész tésztát megszórjuk egy kis liszttel, letakarjuk, és langyos, huzatmentes helyen kb. 30 percig kelesztjük.
Hajtogatás
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk, és megkenjük olvasztott margarinnal. A tésztát képzeletben függőlegesen három részre osztjuk: a bal szélét középre hajtjuk, majd a jobb szélét is. Ezután a felső részét középre hajtjuk, végül az alsót is ráhajtjuk. Az egész tésztát megfordítjuk, letakarjuk, és 20 percig pihentetjük.
A hajtogatást még kétszer megismételjük, de ezeknél a lépéseknél már nem kenjük meg margarinnal, csak hajtogatjuk.
Formázás
A harmadik hajtogatás után a tésztát 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk. A tetejét éles késsel berácsozzuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütés
A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, egymástól távolabb, hogy legyen helyük megkelni. A tetejüket felvert tojással megkenjük, megszórjuk reszelt sajttal és köménymaggal. 190°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tálalás
A pogácsák könnyű, nem morzsolódó tésztájukkal frissen a legfinomabbak.
Jó étvágyat kívánunk!

