Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tejfölös pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50-60 dkg finomliszt (minőségtől függően)
  • 20 dkg margarin
  • 2 db tojássárgája
  • 1 teáskanál só
  • 1 csipet cukor
  • 1 dl langyos tej
  • 1,5 dl tejföl
  • 2,5 dkg élesztő

A hajtogatáshoz

  • 5 dkg olvasztott margarin

A tetejére

  • 1 db felvert tojás
  • kömény
  • reszelt sajt

Elkészítése

Előkészítés

A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.

Egy nagy tálban a liszthez hozzákeverjük a sót, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Ezután hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt és az élesztős tejet. Alaposan összegyúrjuk, hogy puha, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Ha szükséges, kevés lisztet adunk hozzá. A kész tésztát megszórjuk egy kis liszttel, letakarjuk, és langyos, huzatmentes helyen kb. 30 percig kelesztjük.

Hajtogatás

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk, és megkenjük olvasztott margarinnal. A tésztát képzeletben függőlegesen három részre osztjuk: a bal szélét középre hajtjuk, majd a jobb szélét is. Ezután a felső részét középre hajtjuk, végül az alsót is ráhajtjuk. Az egész tésztát megfordítjuk, letakarjuk, és 20 percig pihentetjük.

A hajtogatást még kétszer megismételjük, de ezeknél a lépéseknél már nem kenjük meg margarinnal, csak hajtogatjuk.

Formázás

A harmadik hajtogatás után a tésztát 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk. A tetejét éles késsel berácsozzuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Sütés

A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, egymástól távolabb, hogy legyen helyük megkelni. A tetejüket felvert tojással megkenjük, megszórjuk reszelt sajttal és köménymaggal. 190°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tálalás

A pogácsák könnyű, nem morzsolódó tésztájukkal frissen a legfinomabbak.

Jó étvágyat kívánunk!

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/tejfolos-pogacsa-2/