Elkészítése
Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos-cukros tejbe, majd pár perc alatt futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a hideg zsírt (vagy vajat) és morzsoljuk össze.
Amikor már kezd morzsalékos lenni, készítsünk a közepébe egy mélyedést, tegyük bele a tejföl több mint a felét, adjuk hozzá a tojássárgát, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Gyúrás közben, apránként adjunk hozzá még annyi tejfölt, hogy ne legyen se túl lágy, sem pedig túl kemény a tészta, könnyen nyújtható legyen.
Ezután tegyük át egy kelesztőtálba, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a tésztát a duplájára.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb 2 cm vastagra. Egy éles késsel rácsozzuk be a tetejét, majd szaggassuk ki a pogácsákat (a leeső tésztát szintén gyúrjuk össze és szaggassuk ki).
Ezután a két tenyerünk között sodorjuk meg a kiszaggatott tésztát és egymástól kicsit távolabb, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd takarjuk le egy konyharuhával és szobahőmérsékleten kelesszük újra kb 30 percig.
Ezután kenjük le a pogácsák tetejét felvert egész tojással, majd ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal, szezámmaggal…stb.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb 200 fokon süssük 25-30 perc alatt szép aranybarnára.










