Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tejfölös pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg sertészsír (vagy 20 dkg teavaj)
  • 2 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 1,5 dl tejföl (kb)
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
  • 1 tojás a kenéshez
  • sajt
  • szezámmag
  • köménymag

Elkészítése

Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos-cukros tejbe, majd pár perc alatt futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a hideg zsírt (vagy vajat) és morzsoljuk össze.

Amikor már kezd morzsalékos lenni, készítsünk a közepébe egy mélyedést, tegyük bele a tejföl több mint a felét, adjuk hozzá a tojássárgát, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Gyúrás közben, apránként adjunk hozzá még annyi tejfölt, hogy ne legyen se túl lágy, sem pedig túl kemény a tészta, könnyen nyújtható legyen.

Ezután tegyük át egy kelesztőtálba, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a tésztát a duplájára.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb 2 cm vastagra. Egy éles késsel rácsozzuk be a tetejét, majd szaggassuk ki a pogácsákat (a leeső tésztát szintén gyúrjuk össze és szaggassuk ki).

Ezután a két tenyerünk között sodorjuk meg a kiszaggatott tésztát és egymástól kicsit távolabb, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd takarjuk le egy konyharuhával és szobahőmérsékleten kelesszük újra kb 30 percig.

Ezután kenjük le a pogácsák tetejét felvert egész tojással, majd ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal, szezámmaggal…stb.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb 200 fokon süssük 25-30 perc alatt szép aranybarnára.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/tejfolos-pogacsa-5/