Elkészítése
Tészta elkészítése
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal vagy vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, a tejfölt és a sót. Gyenge rétestészta keménységű tésztát gyúrunk belőle, amelyet fél órán át pihentetünk a deszkán.
Ezután kinyújtjuk, majd háromba hajtjuk. A hajtogatást még kétszer megismételjük, mindig 20-20 perc pihentetés után.
Formázás és sütés
A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét berácsozzuk, majd tojássárgájával megkenjük. Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat. Sütőlemezre sorakoztatjuk őket, és hagyjuk 10 percig pihenni, mert különben sütés közben eldőlnek.
Előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
Tipp
A tésztából sós rudakat is formázhatunk, amelyeket megszórhatunk szezámmaggal, köménnyel vagy reszelt sajttal. A pogácsák akkor lesznek a legszebbek, ha sütés előtt még egyszer hagyjuk őket kicsit kelni.

