Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tejfölös pogácsa másképpen recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin (vagy vaj)
  • 2 db tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • só
  • 1 dkg cukor

Elkészítése

Tészta elkészítése

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal vagy vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, a tejfölt és a sót. Gyenge rétestészta keménységű tésztát gyúrunk belőle, amelyet fél órán át pihentetünk a deszkán.

Ezután kinyújtjuk, majd háromba hajtjuk. A hajtogatást még kétszer megismételjük, mindig 20-20 perc pihentetés után.

Formázás és sütés

A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét berácsozzuk, majd tojássárgájával megkenjük. Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat. Sütőlemezre sorakoztatjuk őket, és hagyjuk 10 percig pihenni, mert különben sütés közben eldőlnek.

Előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

Tipp

A tésztából sós rudakat is formázhatunk, amelyeket megszórhatunk szezámmaggal, köménnyel vagy reszelt sajttal. A pogácsák akkor lesznek a legszebbek, ha sütés előtt még egyszer hagyjuk őket kicsit kelni.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/tejfolos-pogacsa-maskeppen/