Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Teljes kiőrlésű kiflik,zsemlék recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 1 teáskanál só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál magkeverék (pl. napraforgómag, tökmag, szezámmag)
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • langyos víz
  • 1 dl tej

Elkészítése

Az élesztőt a langyos tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a magkeveréket, majd beleöntjük a felfutott élesztőt. Hozzáadjuk az olívaolajat vagy az olíva alapú margarint, és fokozatosan adagoljuk a langyos vizet, miközben a tésztát kézzel alaposan kidagasztjuk. A tészta legyen lágy, de ne ragadós.

A tésztát letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük, amíg a duplájára nő.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és zsemléket vagy kifliket formázunk belőle. A formázott tésztadarabokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és további 20 percig pihentetjük.

A zsemléket/kifliket előmelegített sütőben, 180 °C-on 25-30 percig sütjük.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/teljes-kiorlesu-kiflikzsemlek/