Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Teljes kiőrlésű sajtos pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 350 g teljes kiörlésű liszt
  • 150 g finomliszt
  • 100 g margarin (70 g a tésztába, 30 g a kenéshez)
  • 250 g túró
  • 1 dl 30 %-os habtejszín
  • 50 ml meleg víz
  • 25 g friss élesztő
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 tojás
  • 2 teáskanál útimagfűhéj (elhagyható)
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítése

Az tejszínt 0,5 dl vízzel elkeverjük, ha nem elég meleg, akkor picit mikróban melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és egy csipet cukrot hozzáadva félretesszük, amíg felfut. A cukor elhagyható, de én mindig teszek egy picurit, az élesztő megindításához. (Az élesztő megeszi a cukrot).

Egy tálban a két féle lisztet, a sót, az útimagfűhéjat elkeverjük, majd elmorzsoljuk benne a 70 g margarint, utána pedig a túrót.

Mélyedést készítünk a liszt közepén, hozzáadunk 2 tojást, a tejfölt és az élesztős egyveleget, majd alaposan átgyúrjuk, gombócot formázunk belőle és ha kell, akkor hozzáadunk még kicsi lisztet és félretesszük kelni. A hozzáadott liszt számolós! Nekem 15g-ot vett még fel.

Kb 20-30 perc kelesztés után kinyújtjuk. A maradék margarint felmelegítjük, amit egy szilikonecset segítségével szétoszlatunk a tésztán és megszórjuk sajttal. Annyi sajtot hagyjunk, amivel a tetejét szórjuk majd a pogácsának. Ez nekem kb a harmada volt.

A tésztát feltekerjük, mint a kakaóscsigát és a két szélét aláhajtjuk, és hagyjuk pihenni még egy 20-30 percet. Ez váltja ki a háromszori hajtást.

Újra kinyújtjuk kb 1-1,5 cm vastagságúra, késsel becsíkozzuk vagy bekockázzuk a tetejét, majd szaggatóval pogácsákat szaggatunk.

Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk, a tetejüket tojással kenjük, sajttal és ízlés szerint lenmaggal szórjuk (a lenmag nem számolós!), majd 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Kb 20 perc kell neki, de sütőtől függ.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/teljes-kiorlesu-sajtos-pogacsa/