Elkészítése
A tejfölt és a vajat óvatosan összemelegítjük, de nem forraljuk fel. A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
Egy tojást elkeverünk az összemelegített tejfölös-vajas keverékkel, amelyet ekkor már nem melegítünk tovább.
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a megfuttatott élesztőt, és a langyos tejfölös-vajas keveréket. A tésztát alaposan kidolgozzuk, amíg rugalmas, egynemű állagú nem lesz. Ha túl lágy, adjunk hozzá kevés lisztet, ha túl kemény, egy kis langyos vízzel lágyíthatjuk.
A tésztát kelesztőtálban vagy letakarva, meleg helyen körülbelül egy órán át kelesztjük, amíg a duplájára nem nő.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 16 egyenlő részre osztjuk. A darabokból kis cipókat formázunk, amelyeket oválisra hagyunk, hogy sünikre hasonlítsanak.
A tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Konyhai ollóval tüskéket csipkedünk a tésztákra, és szemes borsot használunk a szemek kialakításához.
A második tojást felverjük, és alaposan lekenjük vele a sünik tetejét. A tepsit 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és alul-felül sütéssel körülbelül 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A megsült süniket hagyjuk kicsit hűlni, majd tálalhatjuk. A mókás formázás miatt gyerekek kedvence is lehet!
