Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tengerimalac és süni recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 20 dkg tejföl
  • 1 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojás (1 a tésztához, 1 a kenéshez)
  • szemes bors (a díszítéshez)

Elkészítése

A tejfölt és a vajat óvatosan összemelegítjük, de nem forraljuk fel. A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.

Egy tojást elkeverünk az összemelegített tejfölös-vajas keverékkel, amelyet ekkor már nem melegítünk tovább.

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a megfuttatott élesztőt, és a langyos tejfölös-vajas keveréket. A tésztát alaposan kidolgozzuk, amíg rugalmas, egynemű állagú nem lesz. Ha túl lágy, adjunk hozzá kevés lisztet, ha túl kemény, egy kis langyos vízzel lágyíthatjuk.

A tésztát kelesztőtálban vagy letakarva, meleg helyen körülbelül egy órán át kelesztjük, amíg a duplájára nem nő.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 16 egyenlő részre osztjuk. A darabokból kis cipókat formázunk, amelyeket oválisra hagyunk, hogy sünikre hasonlítsanak.

A tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Konyhai ollóval tüskéket csipkedünk a tésztákra, és szemes borsot használunk a szemek kialakításához.

A második tojást felverjük, és alaposan lekenjük vele a sünik tetejét. A tepsit 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és alul-felül sütéssel körülbelül 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

A megsült süniket hagyjuk kicsit hűlni, majd tálalhatjuk. A mókás formázás miatt gyerekek kedvence is lehet!

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/tengerimalac-es-suni/