Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tepertős pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 60 dkg rétesliszt
  • 100 g vaj
  • 20 dkg tejföl
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 kávéskanál só (nem púpozott)
  • 25 dkg darált töpörtyű (lehet több is)

Tetejér

  • tojássárgája vagy tojás

Továbbá

  • zsír

Elkészítése

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tejfölt, a vaj felét és az élesztős tejet.

Összegyúrjuk és jó alaposan kidolgozzuk. Lehet egy kevés lisztet is hozzáadni, ha ragad a tészta, de ez így jó.

Meleg helyen kelni hagyjuk 1 órán át.

Ezalatt a töpörtyűt ledaráljuk, ha nem tettük még meg és összekeverjük a vaj másik felével.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kisodorjuk, rákenjük a vajas tepertőt. 2-3-szor hajtogatjuk, közben 1/2-1 órán át pihentetjük közben. Hajtogatáskor zsírral megkenjük, hogy leveles legyen.

Az utolsó pihentetés után kb 1,5-2 ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd tepsire sorakoztatjuk.

Tojássárgájával megkenjük a pogácsák tetejét és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük kb 30 perc alatt.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/tepertos-pogacsa-11/