Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Pogácsák

Sós sütemények

Tepertős pogácsa

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 70 dkg liszt 3 dkg élesztő 1 dl tej 1 kk cukor 2 dl tejföl 1 + 1 tojás 20 dkg tepertő só bors ízlés szerint Elkészítése: A tejet a kiskanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A tepertőt ledaráljuk, fűszerezzük őrölt borssal, sóval. A sóval óvatosan bánjunk, mert a tésztába is […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Beküldte: 2015.07.22.

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 2 dl tejföl
  • 1 + 1 tojás
  • 20 dkg tepertő
  • bors ízlés szerint


Elkészítése:

A tejet a kiskanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
A tepertőt ledaráljuk, fűszerezzük őrölt borssal, sóval. A sóval óvatosan bánjunk, mert a tésztába is tenni fogunk.

A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk egy kanál sóval, beleöntjük az élesztős tejet, egy tojást ütünk bele, a két deci tejföllel összedolgozzuk. Legalább 7-8 percig dagasztjuk, amíg elválik a kezünktől.

Lisztezett deszkán kb. másfél centis téglalapot nyújtunk belőle. Rákenjük a tepertőt, igyekezzünk egyenletesen, majd hajtogatjuk. Először az egyik felét két harmad részig hajtjuk, a maradék harmadot is ráhajtjuk, és a két végét is egymásra. Ha sok lisztet szórtunk a deszkára nyújtás előtt, a tésztánkra ragadt lisztet száraz ecsettel söpörjük le.

A hajtogatást ismételjük meg, óvatosan nyújtva, és hagyjuk pihenni húsz percet. A leveles tésztákat mindig hűvös helyen pihentetjük! Húsz perc után újra nyújtjuk, majd hajtogatjuk. Minél többször van hajtva, annál levelesebb lesz. Azért ne essünk túlzásba, négy-ötszöri dupla hajtogatás elég. Az utolsó hajtásnál a sütőt előmelegítjük 190 fokra.

A tésztánkat két-két és fél cm vastagra nyújtjuk, éles késsel berácsozzuk a tetejét, de csak egy mm mélyen. Öt cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Arra ügyeljünk, éles legyen a szaggatónk, másként a tetejét lehúzza, és nem tud feljönni a tészta. A tepsibe egymástól legalább három-négy cm-re rakjuk őket, hogy a meleg egyenletesen érjen minden darabot. Tetejét felvert tojással megkenjük.

15 perc alatt készre sütjük.

[box style=”info”]Érdekesség: Anyukám mindig „megverte” a tepertős pogácsa, meg a hájas tésztáját. Ma sem tudom miért. De ilyen a megszokás, én is végig szoktam püfölni, ahogy tőle láttam.[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Vacsora
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is