Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tepertős pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 40 dkg finomliszt
  • 8 dkg vaj
  • 70 ml langyos tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 125 ml tejföl
  • 2 evőkanál fehérbor
  • 1 kávéskanál só
  • 1 tojás
  • 25 dkg darált tepertő

Lekenéshez

  • 1 tojás

Elkészítése

Először az élesztőt futtatjuk fel. A langyos tejbe cukrot szórunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük és pihenni hagyjuk.

Közben a lisztbe morzsoljuk a vajat és beletesszük a sót. Az elkészült élesztőbe keverjük a tojást.

A liszthez hozzáadjuk az élesztőt, a tejfölt és a bort. Jól összedolgozzuk és dagasztjuk. 40 percig lefedve pihentetjük.

A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a tepertő felével. Jól elkenjük a tésztán. A tésztát fentről kezdve a tészta feléig hajtjuk. Az alsó részét ráhajtjuk. Most jobbról hajtjuk be a tésztát a feléig, a másik felét viszont az egész alá hajtjuk.

20 percre a hűtőbe tesszük, majd újra kinyújtjuk és megkenjük a tepertő másik felével.

Megint hajtogatjuk, ugyanabban a sorrendben, mint először, majd bevágjuk a tetejét. Tetszés szerint kockázzuk vagy kerek formára szaggatjuk, majd megkenjük felvert tojással.

180 fokra előmelegített sütőben kb 25 percig sütjük.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/tepertos-pogacsa-9/