Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tepertős pogácsa egyszerűen recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg darált tepertő
  • 10 dkg margarin
  • 1 dl tejföl
  • só
  • őrölt bors

Elkészítése

A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot, az elmorzsolt élesztőt és egy evőkanál lisztet. Jól elkeverjük, és meleg helyen hagyjuk felfutni.

A lisztet egy tálba tesszük, majd elmorzsoljuk a margarinnal és egy csipet sóval. Hozzáadjuk a tejfölt és a felfutott kovászt. Ha szükséges, egy kevés tejet is adunk hozzá, hogy laza, rugalmas, jól gyúrható tésztát kapjunk. A tésztát alaposan kidolgozzuk, amíg sima és egynemű lesz.

A tésztát fél centiméter vékonyra kinyújtjuk, majd egyenletesen rákenjük a darált tepertőt. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk (ha szereted borsosan, bátran fűszerezd). Az aljától felfelé szorosan felcsavarjuk, majd óvatosan téglalap alakúra nyújtjuk.

A tésztát két oldalról egymásra hajtjuk, és letakarva 30 percig pihentetjük. A hajtogatást még kétszer megismételjük, közben mindig 30 percet pihentetve.

Az utolsó pihentetés után a tésztát kinyújtjuk, tetejét éles késsel bevagdossuk, majd felvert tojással megkenjük. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

A pogácsákat előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. Miután kihűltek, tálaljuk őket. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/tepertos-pogacsa-egyszeruen-2/