Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Töltött burgonyás kiflik recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 15 dkg burgonyapüré
  • 10 dkg vaj
  • 40 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 csapott teáskanál cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 dl tej
  • tejföl

Töltelékhez

  • 4 darab virsli
  • 10 dkg reszelt sajt

Tetejére

  • víz
  • mák
  • szezámmag

Elkészítése

Tészta elkészítése

A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót és a cukrot. A burgonyapürét a vajjal együtt meglangyosítjuk, és a liszthez adjuk. A langyos tejben elkeverjük a friss élesztőt, majd a masszához adagoljuk, és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Ha túl lágy lenne, kevés lisztet adunk hozzá, ha pedig kemény, akkor tejföllel lazítjuk. Az edény faláról leváló, laza állagú tésztát kell kapnunk. Letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.

Formázás és töltés

A megkelt tésztát két cipóra osztjuk, majd egyenként kb. 2–3 mm vastagságú kör alakra nyújtjuk. Éles késsel vagy pizzavágóval 16 cikkre vágjuk. Minden cikk szélesebb részére negyedelt virslit és kevés reszelt sajtot teszünk, majd a csúcs felé haladva feltekerjük, kifli formát adva neki.

Sütés

A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Egy ecsettel vízzel átkenjük őket, majd ujjunkat bevizezve mákba és szezámmagba mártjuk, és így díszítjük a kiflik tetejét. 180 °C-ra előmelegített sütőben 10–12 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp

A virsli helyett készíthetjük sonkával, kolbásszal vagy akár zöldséges töltelékkel is. Ha szeretnénk, a tetejére sajtot is szórhatunk, így még gusztusosabb és ízletesebb kifliket kapunk.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/toltott-burgonyas-kiflik/