Elkészítése
Tészta elkészítése
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A maradék langyos tejben elkeverjük a megpuhított margarint, a tojássárgákat és a sót. Hozzáadjuk a liszthez, majd az egészet rugalmas tésztává gyúrjuk. Letakarva, langyos helyen legalább fél órán át kelesztjük.
Töltelék
A sonkát apró darabokra vágjuk vagy ledaráljuk. Hozzáadunk annyi tejfölt és mustárt, hogy krémes, de formázható állagú tölteléket kapjunk. Ízesítjük borssal, majd belekeverjük a reszelt sajtot.
Formázás és sütés
A megkelt tésztát kinyújtjuk. A tészta egyik felére egymástól távolabb halmokat teszünk a töltelékből, majd a másik felét ráhajtjuk. Az ujjunkkal összenyomkodjuk a közöket, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A leeső részeket összegyúrjuk, majd a folyamatot megismételjük. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, lekenjük tojással, rövid ideig pihentetjük, majd ismét lekenjük. Megszórhatjuk köménymaggal vagy szezámmaggal.
Előmelegített sütőben, 200 fokon aranybarnára sütjük.
Tipp
A sonkás-sajtos tölteléket variálhatjuk apróra vágott gombával vagy pirított hagymával is. Ha pikánsabb ízre vágyunk, kevés mustár helyett használhatunk tormakrémet is a töltelékben.
