Elkészítése
Tészta elkészítése
Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, az olajat, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt is. Fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék langyos tejet, és legalább 10 percig dagasztjuk, amíg a tészta szép sima, lágy állagú lesz. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Krém elkészítése
A juhtúrót áttörjük, hozzákeverjük a tejfölt. Belereszeljük a lilahagymát, a fokhagymát és az uborkát. Frissen őrölt borssal és ízlés szerinti zöld fűszerekkel (pl. petrezselyem, kapor) ízesítjük, majd félretesszük.
Formázás és sütés
A megkelt tésztát lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk. Egy nagyobb pohár segítségével köröket szaggatunk belőle. Minden kört négy irányból bemetszünk úgy, hogy középen egyben maradjon a hely a tölteléknek. A közepére teszünk egy kanál túrókrémet, majd a széleket egymásra hajtva „rózsává” formázzuk. A hajtások találkozásánál a széleket finoman összecsíphetjük.
A kész rózsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejüket felvert tojássárgájával megkenjük, és megszórjuk szezámmaggal. Rövid pihentetés után előmelegített sütőben, 175–180 °C-on aranybarnára sütjük.
Tipp
A juhtúró helyett használhatunk sima tehéntúrót is, amit ízlés szerint füstölt sajttal gazdagíthatunk. A tetejére szezámmag helyett szórhatunk lenmagot vagy napraforgómagot is, így még változatosabb lesz.

