Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Töltött rózsák recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 3 dl langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 teáskanál cukor
  • 50 dkg finomliszt (átszitálva)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olaj

Krém

  • 20 dkg juhtúró
  • 1 kis doboz tejföl (jobb minőségű, sűrű állagú)
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma (aki nem kedveli kihagyhatja)
  • 1 vastag szelet uborka
  • bors
  • petrezselyemzöld

Elkészítése

Tészta elkészítése

Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, az olajat, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt is. Fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék langyos tejet, és legalább 10 percig dagasztjuk, amíg a tészta szép sima, lágy állagú lesz. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Krém elkészítése

A juhtúrót áttörjük, hozzákeverjük a tejfölt. Belereszeljük a lilahagymát, a fokhagymát és az uborkát. Frissen őrölt borssal és ízlés szerinti zöld fűszerekkel (pl. petrezselyem, kapor) ízesítjük, majd félretesszük.

Formázás és sütés

A megkelt tésztát lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk. Egy nagyobb pohár segítségével köröket szaggatunk belőle. Minden kört négy irányból bemetszünk úgy, hogy középen egyben maradjon a hely a tölteléknek. A közepére teszünk egy kanál túrókrémet, majd a széleket egymásra hajtva „rózsává” formázzuk. A hajtások találkozásánál a széleket finoman összecsíphetjük.

A kész rózsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejüket felvert tojássárgájával megkenjük, és megszórjuk szezámmaggal. Rövid pihentetés után előmelegített sütőben, 175–180 °C-on aranybarnára sütjük.

Tipp

A juhtúró helyett használhatunk sima tehéntúrót is, amit ízlés szerint füstölt sajttal gazdagíthatunk. A tetejére szezámmag helyett szórhatunk lenmagot vagy napraforgómagot is, így még változatosabb lesz.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/toltott-rozsak/