Elkészítése
Tészta előkészítése:
A mirelit leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, majd enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk (kb. 2-3 mm vastagra).
Töltelék elkészítése:
A bacont és a sonkát apró kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben zsírjára pirítjuk. A kisült zsírt lecsepegtetjük, a pirított húsokat félretesszük. A sajtot lereszeljük, a póréhagymát és az újhagymát finomra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a reszelt sajtot, a tömlős krémsajtot, a hagymákat, a pirított bacont és sonkát. Ízlés szerint sóval és fehér borssal ízesítjük.
Töltött tészta összeállítása:
A kinyújtott tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik tésztalapra egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket, majd ráhelyezzük a másik tésztalapot. Derelyevágóval vagy késsel tetszőleges méretű csíkokra vágjuk a tésztát (pl. 2-3 cm széles stanglikra).
Kenés és sütés:
A stanglik tetejét megkenjük felvert tojással, majd ízlés szerint megszórjuk szezámmaggal, egész köménnyel és/vagy lenmaggal. A kész rudacskákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
Előmelegített sütőben 200 °C-on 20-25 perc alatt készre sütjük
Tálalás:
A stanglikat langyosan vagy kihűlve kínáljuk. Remek sós harapnivaló vendégváráshoz vagy borkorcsolyaként.

