Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Töltött zsemle recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 1,5 dl tej
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 30 dkg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só

Töltelék

  • ízlés szerint felvágottak
  • hagyma
  • kukorica

Tetejére

  • 1 tojás
  • szezámmag vagy mák vagy sajt

Elkészítése

A cukros-langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.

Egy tálba mérjük a lisztet, a sót, a vajat és a felfuttatott élesztőt és jól kidagasztjuk a tésztát.

Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.

Miután megkelt 5 részre osztjuk és gömbölyítjük a tésztákat, majd így hagyjuk kelni kb 10 percig.

Kelés után lisztezett deszkán 10*15 cm-es téglalappá nyújtjuk egyenként a tésztákat, közepére halmozzuk a tölteléket ízlés szerint.

Ráhajtjuk a töltelékre a két hosszabb oldalát, majd erre hajtjuk a rövidebbeket is és sütőpapíros tepsibe rakjuk úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön.

Lekenjük felvert tojással és ízlés szerint megszórhatjuk szezámmaggal, mákkal vagy reszelt sajttal. Meleg helyen (akár langyos sütőben) 20 percig kelesztjük.

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Berakjuk az előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt megsütjük.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/toltott-zsemle-10/