Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Töltött zsemle recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 1,2 kg finomliszt
  • 1 evőkanál só
  • 5 dkg friss élesztő
  • 120 g natúr joghurt
  • 2 evőkanál tejföl (púpos)
  • 3 evőkanál zsír
  • 1 tojás
  • 1 dl tej (langyos )

Töltelék

  • 15 dkg szalámi
  • 15 dkg füstölt kolbász
  • 15 dkg virsli
  • 2 darab paprika
  • 2 fej lilahagyma
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 30 dkg sajt
  • 10 dkg gouda sajt
  • bors
  • csipet só

Zsemlék tetejére

  • 1 tojás
  • lenmag

Elkészítése

Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk az 1 dl langyos tejben felfuttatott élesztőt és az összes többi hozzávalóval együtt készítünk egy szép sima, puha tésztagombócot (ami ha nagyon ragadna, akkor lisztezzük, ha keményebb, akkor pici tejjel lágyítjuk).

Letakarva 1 órán át kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket.

A gouda sajtot durvára reszeljük, a többi alapanyagot kisebb darabokra szeleteljük/kockázzuk és pici sóval, borssal fűszerezzük, majd jól összekeverjük.

A megkelt tésztát ujjnyi vastag téglalap formára nyújtjuk és 24 egyenlő részre vágjuk.

A tésztát kissé megnyújtjuk és 2 ek tölteléket rátéve becsomagoljuk (mint a szilvás gombócnál), ezután a tenyerünkkel körkörösen megsodorjuk és sütőpapírral bélelt lemezre tesszük (alulra kerüljön a zsemlék összecsípett része).

Megkenjük felvert tojással, szórhatunk rá ízlés szerint len vagy szezámmagot és mialatt 180 fokra bemelegszik a sütő, addig hagyjuk pihenni, kelni.

A sütési idő nagyjából 25 perc.

Forrón nagyon nehéz, picit hagyni kell hűlni.

Utazáskor szendvicsnek, iskolába, munkahelyre uzsonnára ajánlom, mert nem szárad ki, nem morzsálódik, akár 2 napig finom puha és friss marad!

A töltelék ízlés szerint variálható!

Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/toltott-zsemle-9/