Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk az 1 dl langyos tejben felfuttatott élesztőt és az összes többi hozzávalóval együtt készítünk egy szép sima, puha tésztagombócot (ami ha nagyon ragadna, akkor lisztezzük, ha keményebb, akkor pici tejjel lágyítjuk).
Letakarva 1 órán át kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket.
A gouda sajtot durvára reszeljük, a többi alapanyagot kisebb darabokra szeleteljük/kockázzuk és pici sóval, borssal fűszerezzük, majd jól összekeverjük.
A megkelt tésztát ujjnyi vastag téglalap formára nyújtjuk és 24 egyenlő részre vágjuk.
A tésztát kissé megnyújtjuk és 2 ek tölteléket rátéve becsomagoljuk (mint a szilvás gombócnál), ezután a tenyerünkkel körkörösen megsodorjuk és sütőpapírral bélelt lemezre tesszük (alulra kerüljön a zsemlék összecsípett része).
Megkenjük felvert tojással, szórhatunk rá ízlés szerint len vagy szezámmagot és mialatt 180 fokra bemelegszik a sütő, addig hagyjuk pihenni, kelni.
A sütési idő nagyjából 25 perc.
Forrón nagyon nehéz, picit hagyni kell hűlni.
Utazáskor szendvicsnek, iskolába, munkahelyre uzsonnára ajánlom, mert nem szárad ki, nem morzsálódik, akár 2 napig finom puha és friss marad!
A töltelék ízlés szerint variálható!
Jó étvágyat kívánok!