Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Töpörtyűs pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 csipet cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 dl tejföl (20%)
  • 15 dkg margarin
  • 1 kávéskanál só

A tetejére

  • 25 dkg darált tepertő
  • 1 db tojás (a kenéshez )
  • bors

Elkészítése

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A lisztet átszitáljuk egy nagy tálba, hozzáadjuk a tejfölt, a hideg margarint, a sót és a felfuttatott élesztőt. Az összetevőket alaposan összegyúrjuk, majd lisztezett deszkán 1 ujjnyi vastagra nyújtjuk.

A tésztára rásimítjuk a darált tepertőt, megszórjuk egy kevés borssal, majd a tésztát jobbról és balról is a közepéig hajtjuk. Ezután felülről és alulról is behajtjuk, hogy négyrét legyen. A tésztát letakarjuk és fél órán keresztül pihentetjük.

A pihentetés után a tésztát újra kinyújtjuk, összehajtjuk, majd ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük. Az utolsó hajtogatás után a tésztát 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

A pogácsák tetejét késsel bevagdossuk, majd megkenjük felvert tojással. Előmelegített sütőben, 200 °C-on körülbelül 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/toportyus-pogacsa-2/