Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Pogácsák

Vajas pogácsa

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos-cukros tejben. A lisztben elkeverjük a sót, beletesszük a többi hozzávalót és a felfutott élesztőt. Tésztát dagasztunk belőle, majd letakarva pihentetünk kb fél órán át. Ha letelt az idő kinyújtjuk és megkenjük a puha vajjal. Feltekerjük, mint a bejglit, majd mindkét oldalról középre hajtjuk, a képen látható módon. Ismét letakarjuk és […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
trarita
Beküldte: 2018.02.12.

A tésztához:

A tetejére:

A kenéshez:

Elkészítése

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos-cukros tejben.

A lisztben elkeverjük a sót, beletesszük a többi hozzávalót és a felfutott élesztőt. Tésztát dagasztunk belőle, majd letakarva pihentetünk kb fél órán át.

Ha letelt az idő kinyújtjuk és megkenjük a puha vajjal. Feltekerjük, mint a bejglit, majd mindkét oldalról középre hajtjuk, a képen látható módon. Ismét letakarjuk és újabb pihenés következik, ami szintén fél óra.

Sütőpapírral bélelünk tepsiket, a sütőt előmelegítjük 200 fokra.

Az időközben megkelt tésztát kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk és szaggatjuk.

Tepsire tesszük a pogácsákat és megkenjük tojássárgájával. Hagyhatjuk üresen is, sajtozhatjuk vagy megszórjuk ízlés szerint magokkal.

Pihentetjük amíg a következő tepsivel elkészítjük, majd az előmelegített sütőben megsütjük kb 20-25 perc alatt.

Tippek, tapasztalatok:

Nekem egy kicsit lágy volt a tészta, tettem hozzá lisztet. Nem sokat! Ne legyen kemény a tésztánk, csak jól formálható.

Nagyon szépek lettek, főleg amikor sültek. Sikerült azt a pillanatot is megörökítenem, amikor még a sütőben voltak. Az első adagot világosabbra sütöttem, azok egy picit összesetek miután kivettem őket. A második tepsinél már nem volt ilyen gondom, tovább hagytam a melegben 🙂

Lehet egész felvert tojással is kenni a pogácsákat, de ha csak sárgáját használunk akkor szebb színe lesz. Ha sajtozzuk jó az egész tojás, ha simán készítjük mutatósabbak lesznek, ha csak a tojások sárgáját használjuk.

Alkalmaztam a nagymamám módszerét, minden egyes pogácsát kicsit megsodortam a tenyereim között, így magasabbak lesznek.

Nyújtáskor a tészta vastagságát meghatározza a kiszúrónk átmérője.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Szilveszteri receptek Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak
trarita
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is