Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Vajas pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 evőkanál zsír (teljesen mindegy milyen, nálam kacsazsír volt kéznél)
  • 15 dkg tejföl
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 dl tej
  • 1,5 teáskanál só (nekem ez kevésnek bizonyult, kóstoljátok meg a tésztát!)
  • 2 tojássárgája
  • 1 teáskanál cukor

A tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • magvak (vagy reszelt sajt)

A kenéshez:

  • 5 dkg vaj

Elkészítése

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos-cukros tejben.

A lisztben elkeverjük a sót, beletesszük a többi hozzávalót és a felfutott élesztőt. Tésztát dagasztunk belőle, majd letakarva pihentetünk kb fél órán át.

Ha letelt az idő kinyújtjuk és megkenjük a puha vajjal. Feltekerjük, mint a bejglit, majd mindkét oldalról középre hajtjuk, a képen látható módon. Ismét letakarjuk és újabb pihenés következik, ami szintén fél óra.

Sütőpapírral bélelünk tepsiket, a sütőt előmelegítjük 200 fokra.

Az időközben megkelt tésztát kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk és szaggatjuk.

Tepsire tesszük a pogácsákat és megkenjük tojássárgájával. Hagyhatjuk üresen is, sajtozhatjuk vagy megszórjuk ízlés szerint magokkal.

Pihentetjük amíg a következő tepsivel elkészítjük, majd az előmelegített sütőben megsütjük kb 20-25 perc alatt.

Tippek, tapasztalatok:

Nekem egy kicsit lágy volt a tészta, tettem hozzá lisztet. Nem sokat! Ne legyen kemény a tésztánk, csak jól formálható.

Nagyon szépek lettek, főleg amikor sültek. Sikerült azt a pillanatot is megörökítenem, amikor még a sütőben voltak. Az első adagot világosabbra sütöttem, azok egy picit összesetek miután kivettem őket. A második tepsinél már nem volt ilyen gondom, tovább hagytam a melegben 🙂

Lehet egész felvert tojással is kenni a pogácsákat, de ha csak sárgáját használunk akkor szebb színe lesz. Ha sajtozzuk jó az egész tojás, ha simán készítjük mutatósabbak lesznek, ha csak a tojások sárgáját használjuk.

Alkalmaztam a nagymamám módszerét, minden egyes pogácsát kicsit megsodortam a tenyereim között, így magasabbak lesznek.

Nyújtáskor a tészta vastagságát meghatározza a kiszúrónk átmérője.

https://receptneked.wps.hu/sos-sutemenyek/vajas-pogacsa-4/